Minister Kaag steunt A.R.T.E. Project

Minister Kaag steunt A.R.T.E. Project

  • Niels van den Beucken
Convenanten voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) zijn een samenwerking tussen bedrijven, overheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties. Arte heeft zich aangesloten bij het IMVO convenant voor natuursteen, genaamd ‘TruStone’, voor het verbeteren en verduurzamen van de natuursteenbranche.

 

Een van de speerpunten van het MVO-beleid van Arte is het creëren van een transparante waardeketen, van groeve tot en met keuken. Ongeveer 75% van het graniet dat Arte inkoopt is afkomstig uit India, een land dat beschikt over een van de vijf grootste steen industrieën ter wereld. In samenwerking met Earthworm (voorheen TFT) verbetert Arte de arbeidsomstandigheden in de groeves. Ook buiten de groeves draagt Arte haar steentje bij. Met het Arte Right To Education (A.R.T.E.) project werkt Arte met verschillende partijen samen om ervoor te zorgen dat kinderen een eerlijke kans krijgen op een betere toekomst. Het streven is om een ‘Child Labour Free Zone’ te creëren in de dorpen rondom de groeves. Het A.R.T.E. project probeert in samenwerking met lokale mobilisers bewustwording te creëren bij gezinnen met kinderen met als doel een mentaliteitsverandering.

 

Met ondersteuning van de overheid, kon het A.R.T.E. project tot stand worden gebracht. Inmiddels met een goed resultaat. Van de 241 kinderen die nooit naar school gingen, gaan er dankzij de inspanningen binnen het A.R.T.E. project inmiddels 38 kinderen structureel wel naar school.

 

De subsidie voor het A.R.T.E. project, wordt verstrekt door de overheid, en is in beheer van Minister Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De overheid ziet kansen voor MKB bedrijven, om hulp te bieden in ontwikkelingslanden. De 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s), vormen voor Minister Kaag de leidraad in haar beleid. Bepaalde essentiële zaken zijn in deze doelen terug te vinden, zoals duurzame productie, goed onderwijs en gelijke kansen voor iedereen.

 

Het A.R.T.E. project gaat gepaard met de doelen; goed onderwijs (SDG 4), minder ongelijkheid (SDG 10) en vrede, veiligheid en rechtvaardigheid (SDG 16). Hiermee draagt Arte bij aan de visie van Minister Kaag, om hulp te bieden in ontwikkelingslanden.

 

Minister Kaag draagt het A.R.T.E. project een warm hart toe, en ziet het als een ‘best practice’ voor andere MKB bedrijven. Arte hoopt met het project een positieve verandering teweeg te brengen, zodat meer MKB bedrijven een steentje bijdragen om een transparante waardeketen te creëren. Dit is iets wat volledig past binnen het beleid van Minister Kaag.

 

Over de auteur

Niels is voorzitter en grondlegger van Arte Responsible Stone foundation. Daarnaast is hij financieel directeur van bedrijf Arte uit Helmond.